neděle 7. července 2013

Hujá Kropna - Kapitola 8.






HLAVSA GEGE

Kapitoly

svědectví

o myšlenkách a pravdách

VELKÉHO KROPNY

čili

KROPNA

To vyslovil za nás

pročež



HUJÁ KROPNA


------------------------------------------------------




ČÁST DRUHÁ


 


TAK PRAVIL VELKÝ KROPNA


 
Po-poko-pokora
Ve-veli-veliký
VELIKÝ KROPNO
HUJÁ
HU-HUJA-HUJÁ
JUCHACHA JUCH!

------------------------------------------------------

 Kapitola 8.









O konvenci


1                    HUJÁ HUJÁ, pravím vám. Všechno je konvence a je už skoro konvence to říkat. Například nevím o nikom, kdo by na svět nepřišel v podstatě konvenčně. V podstatě říkám proto, že už se dějou způsoby, jak tu počáteční fázi řešit nějak jinak, ale to je proti tomu konvenčnímu pokračování jen 0,5x10-3 celkového času, bráno v konvenčních časových relacích.
2                    Protože všechno je konvence, je těch konvencí spousta. Třeba šaty, konvence jako hrom. A tvrzení, že šaty dělají člověka je taky jen konvence. Máme to ověřené řadou pokusů. Se svými učedníky jsme jednou Salačovic beranovi oblékli kalhoty a svetr a i když jsme k němu mluvili velice vlídně, nejevil nejmenší vůli k polidštění. Zkusili jsme to tedy znovu, úplněji, a dali jsme mu tričko a trenýrky a košili a kalhoty a aby se cítil na úrovni tak taky vázanku. Nejen že se opět odmítl polidštit, ale i na berana výrazně zblbnul.
3                    U dalšího pokusu jsme uvážili, že nemůžeme tak časově předbíhat, že nemůžeme chtít polidšťovat hned na dospěláka a tak jsme Vávrovic kočce dali kojeneckou košilku a svetřík a dupačky a aby se cítila kompetentněji tak i bryndák. Protože jsme už od prvního pokusu o navlečení košilky pracovali v rukavicích, nedopadl pokus úplně nejhůř. K polidštění kočky sice nedošlo, ale když se jí podařilo zbavit dupaček, dokázala něco jiného, zcela nového: nepříčetně rychle vyšplhat po plechové okapové rouře. Dotazy bylo zjištěno, že předtím nic takového neuměla.
4                    Jediného dílčího polidšťovacího úspěchu se nám podařilo dosáhnout u Štěpánkovic psa. Poměrně brzy se naučil pít z kojenecké láhve. Co si však neodvykl, bylo vždy okamžitě prokousnout dudlík, aby mu nabídnuté pivo teklo rychleji. Je vidět, že pes je inteligentní zvíře, protože polidštění cestou konvence rovněž odmítl. I pes ví, že šaty nedělají člověka.
5                    Všechno je konvence, pravím vám, a právě šaty jsou tou konvencí nejhlouběji zakořeněnou. I ti, kteří se hlasitě a nápadně bouří proti všem konvencím a všem jiným nesmyslnostem světa, dělají všechno proto, aby si vytvořili vlastní konvenci jako důkaz nekonvenčnosti, ve chvíli, kdy je skřípne do kleští konvence živitelské povinnosti, na svou nekonvenčnost nejrychleji zapomínají a jsou z nich ti nejkonvenčnější střednoprouďáci.
6                    Lidé lpějí na konvenci tak, že se podle oblečení nejen posuzují, ale někteří se podle něj (v něm) i chovají, ale především podle něj posuzují druhé, aniž by je zajímala hodnota obsahu. Pokud tedy má být nesmyslnost této konvence úspěšně rozbourána, a také proto, že obsah šatů není jen tělesný, ale i duševní, je třeba zvolit způsob patřičně promyšlený, funkčně nový, a protože zákon nedovoluje na veřejných prostranstvích se vyhýbat oblečení vůbec, je třeba na to jít jinak. Doporučuji proto volit antioděv, který nebude z textilu, kůže, úpletovin a umělých hmot, nebo alespoň bude tento materiál důkladně zakrývat.
7                    Jen namátkou je možno navrhnout: rozstříhané roury od kamen, jednorázově rebarborové listy, přídavná závaží vzpěračských činek, cihly hurdisky, železniční pražce (nemusí být celé), nebo hustě nalepený štěrk.
8                    Takovéto oděvy je možno opatřit pomocnou nosnou konstrukcí s podvozkem. Kola tohoto podvozku by však v žádném případě neměla být konvenčně kruhová, pouze v případě nejvyšší nouze lze použít kol ozubených, nikdy však s modulem menším než 6. Další výhodou a předností takovéto konstrukce, opatřené podvozkem spočívá v tom, že není nutno chodit konvenčně vzpřímeně, ale umožňuje přemisťovat se v poloze vodorovné, kdy vzhůru neční hlava, nýbrž páteř. Tato poloha má i hodnotu symbolu návratu k přírodě.
9                    Pokud budou lidé vaše oblečení komentovat nebo dokonce odsuzovat, není nutno reagovat. Stejně posuzují jenom zevnějšek a projevy obsahu nepochopili.

HUJ HUJ HUJDA HUJDANÁ
Tak pravil VELKÝ KROPNA „Na střelnici“ ve středu.




HUJÁ KROPNA !
--------------------------------------------------
(c) 1992 - Milota Beneš